Sinustako Security Officer?

Näin pääset turvatarkastajaksi lentokentälle

Turvatarkastajan tehtävänä on huolehtia matkustajien ja matkatavaroiden turvallisuudesta. Työ keskittyy näkyvimmin lentoaseman turvatarkastuspisteille, joissa matkustajat turvatarkastetaan ja matkatavarat läpivalaistaan ennen siirtymistä lähtöporteille. Lisäksi turvatarkastajat tarkastavat ruumaan meneviä matkatavarat. Kuten matkustajat ja matkustamohenkilökunta, käy myös lentoaseman henkilökunta läpi turvatarkastuksen.

 

Turvatarkastajan työ

Turvatarkastajalta vaaditaan hyvää asiakaspalveluasennetta. Vuorovaikutustaidot ja sääntöjen tuntemus ovat edellytykset laadukkaalle palvelulle. Kansainvälinen asiakaskunta edellyttää kielitaitoa ja kärsivällisyyttä, jotta säännöt ja määräykset saa tarvittaessa perusteltua asiallisesti.

Työtä tehdään aina porukalla ja tehtäviä vaihdetaan tarpeeksi usein tarkkuuden säilyttämiseksi. Lentoaseman katkeamaton matkustajavirta tarkoittaa turvatarkastajille vuorotyötä. Vuorot voivat loppua tai alkaa aamuyöllä. Valtaosan ajasta työ on melko rutiininomaista, siistiä sisätyötä.

Turvatarkastajan koulutus

Lentoaseman turvatarkastajana työskentely edellyttää viikon kestävän turvatarkastajan peruskurssin läpikäymistä, jonka järjestää Airpro Academy. Koulutus jatkuu kolmen viikon perehdytyksellä työssä oppien.

Turvatarkastajan työ ei edellytä vartija- tai järjestyksenvalvojakorttia. Turvatarkastajalta vaaditaan nuhteetonta taustaa, sillä tehtävään valituille tehdään turvallisuusselvitys. Sinulla on oltava myös virheetön värinäkö ja suomen ja englannin kielen taitoa.

 

Hakeminen

Jos haluat töihin ilmailualalle ja olla turvatarkastaja, lentokenttä tarjoaa sinulle kansainvälisen työympäristön. Airprolla sinulla on myös loistavat mahdollisuudet edetä urapolullasi.

Usein kysytyt kysymykset turvatarkastajan työstä

Mitä koulutukseen kuuluu ja minkälaiset kurssimateriaalit ovat?

Peruskurssin koulutukseen kuuluu paljon turvatarkastajan työhön kuuluvaa teoriaa ja säädöksiä. Harjaantumisjaksolla päästään taas harjoittelemaan käytännön työtä. Kurssimateriaalit ovat sähköisessä muodossa ja niitä hyödynnetään monipuolisesti kurssin aikana.

Minkälainen on ensimmäinen työpäivä?

Ensimmäistä työpäivää peruskurssin jälkeen on kuvattu positiivisen jännittäväksi. Meidän mukavat kouluttajat ja perehdyttäjät ottavat sinut heti siipiensä suojiin, ja harjaantuminen käytännön työhön alkaa välittömästi ja johdonmukaisesti. Päivät OJT-jaksolla (on-the-job-training) ovat suunniteltu tukemaan oppimista, ja niiden aikana on helppo tutustua yrityksen käytäntöihin ja ns. ”tulla taloon".

Millainen työyhteisö on?

Työyhteisöä voisi kuvailla hyvin monipuoliseksi ja -muotoiseksi. Työyhteisössämme on paljon eri-ikäisiä ihmisiä valtavan erilaisista taustoista lähtien, sekä hyvä tiimihenki. Kollegat todellakin auttavat jaksamaan ja piristävät päivää!

Mikä on mukavinta työssä? Entä haastavinta?

Alkuun tulee paljon tietoa ja oppimiskäyrä on jyrkkä, mutta tehdessä oppii. Päivät voivat olla pitkiä ja alkaa todella aikaisin, eli vuorotyöhön tottuminen voi olla haastavaa. Mukavinta työssä on ehdottomasti kollegat ja lentokenttä työympäristönä kansainvälisyytensä takia

Minkälaiset työkenkien kuuluisi olla?

Työkengiksi voi ottaa yrityksen tarjoamat työkengät tai pitää omia. Nyrkkisääntönä kenkien tulee olla kevyet, siistit ja sisäkäyttöön sopivat, joiden korkojen korkeus on enintään viisi senttimetriä ja väriltään niiden tulee olla mustat tai tummansiniset. Piikkikorkojen, saappaiden tai nilkkureiden käyttö ei ole sallittua.

Mikä on vuorokiertoryhmä ja miten niihin voi hakea?

Ns. ”vuorokiertoryhmiin” voi hakea, kun on saanut tarvittavat kelpoisuudet. Näistä poikkeuksena yöryhmä, johon tarvitsee hieman pidempään kartutettua tietotaitoa työstä. Vuorokiertoryhmässä oleville suunnitellaan pääsääntöisesti vain vuorokieroryhmän mukaisia vuoroja esim. aamukierrossa oleville suunnitellaan pelkkää aamuvuoroa. Vuorokierotryhmiä on aamu, ilta ja yöryhmät. Lisäksi on "hyppyryhmä", jossa suunnitellaan puolet työvuorolistasta jaettuja työvuoroja. Vuorokiertoryhmissä on rajallinen määrä paikkoja. Ryhmiin saattaa tuulla muutoksia esimerkiksi resurssitarpeiden muuttuessa.

Mikä on jaettu työvuoro ja mitä ns. hypärin aikana voi tehdä?

Jaettu työvuoro toimii niin, että työpäivässä on jaettu kahteen erilliseen työjaksoon, ja näiden jaksojen välillä on lepoaika. Tuo lepoaika on täysin työntekijän omaa aikaa ja sen saa käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla. Muutamia suosittuja tapoja viettää lepoaika on lähteä kotiin ja nukkua päiväunet, syödä lounasta, käydä salilla, opiskella tai jäädä lentokentälle, vaikka taukohuoneeseen rauhoittumaan.

Tarjoatteko työsuhdeasuntoja?

Meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta tarjota työsuhdeasuntoja eli jos muutat toiselta paikkakunnalta, sinun tulee itse hankkia asunto työskentelypaikkakunnaltasi.