Jakkupuvusta jakkaraksi – Airpron työvaatteet kierrätetään uusiomateriaaliksi

25.2.2019

Airpro on osana koko Finavia-konsernia sitoutunut työvaatteiden kierrätyskonseptiin, jossa käytöstä poistetut tekstiilit uusiokäytetään ja jalostetaan komposiittimateriaaliksi. Vanhat työasut muuntuvat komposiittimateriaalina muun muassa ulkokalusteiksi.

Airpron henkilöstön työvaatetuksessa on vahva vihreä leima. Työasuissa on käytetty kestäviä ja laadukkaita kankaita, ja vaatteet kierrätetään tehokkaasti, kun ne on poistettu käytöstä. Suurin osa työvaatteistamme jalostetaan elinkaarensa päähän tultuaan komposiittimateriaaliksi, josta voidaan valmistaa esimerkiksi maisemointi- ja terassikalusteita.

Aiemmin työvaatteena palvelleesta materiaalista ei synny kierrätyksen ja uusiokäytön ansiosta lainkaan jätettä. Myös hiilidioksidipäästöt ovat yli 80 prosenttia pienemmät verrattuna siihen, että työasut päätyisivät polttojätteeksi. Lisäksi komposiittikalusteet, joiden materiaaliksi käytöstä poistetut työasumme päätyvät, kestävät käytössä jopa 50 vuotta. Tämän jälkeen kalusteet voidaan prosessoida uudeksi komposiittituotteeksi.

Kierrätyksen monet mahdollisuudet

Kierrätykseen ja komposiittimateriaaliksi päätyvät vaatteet, joissa on vanha logomme tai jotka ovat rikkinäisiä. Myös kengät ja hanskat kelpaavat kierrätykseen. Glykolille altistuneet tekstiilit eivät sen sijaan sovi kierrätettäviksi, vaan ne hävitetään muulla tavoin.

Kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö näkyvät myös Airpron työasuun kuuluvissa asusteissa. Matkustajapalveluissa ja turvatarkastuksessa työskentelevien naisten huivi sekä työasuun kuuluva tarvikelaukku on nimittäin valmistettu kierrätetyistä muovipulloista.

 

Lue myös muita artikkeleita